“Mijn leven heeft meer kleur“

“Zonder de begeleiding van de medewerkers van Marieva Zorg zou ik mijn leven niet goed kunnen leiden.” Aan het woord is Mildred Winter-Motta (61). Tien jaar geleden overleed haar echtgenoot Louis. Tot die tijd regelde hij alle financiële en praktische zaken. Ook hielp hij Mildred op de momenten dat angsten en paniek toesloegen. Mildred: “Opeens viel hij weg en was ik mijn steun en toeverlaat kwijt. Ik voelde me eenzaam.”

Zaken liepen in het honderd en er ontstonden schulden. Totdat Mildred na drie jaar aan de bel trok en onder andere Marieva Zorg op haar pad kwam.

Omdat ze het interview te spannend vindt, doen Mildred en haar begeleidster Anita het gesprek met z’n tweeën. Mildred zit er ogenschijnlijk ontspannen bij, kopje thee bij de hand. Zolang ze zich kan herinneren heeft ze last van angst- en paniekaanvallen. Begin jaren negentig is er PTSS vastgesteld. Vooral als haar echtgenoot Louis voor langere tijd op zee was, kwamen de angsten heftig opzetten en ging Mildred hyperventileren. Omdat ze ook zelfmoordgedachtes had, kreeg ze medicatie en psychotherapie. “Ik heb ook verschillende baantjes gehad, zoals in winkels en in een frituur. Maar dat ging altijd mis. Ik werd overvraagd en moest na een tijdje weer weg. Vervolgens ging ik solliciteren. Maar ook dan werd ik weer overvraagd. Ik had heel veel moeite met die gesprekken en de testen die ik moest doen. Toen ik pas verkering had met Louis, is hij wel eens meegegaan. Op een gegeven moment zei hij: “Mop, stop eens met dat solliciteren!””

Met medicatie, onder andere antidepressiva ging het iets beter. Totdat Louis overleed. Mildred en hij waren 28 jaar een paar. De angst- en paniekaanvallen werden heftiger en Mildred moest weer aankloppen bij GGZ- instelling Emergis.

Hulp zoeken

Uit een test kwam naar voren dat Mildred een lichte verstandelijke beperking heeft. “Mijn IQ is laag. Dat heb ik altijd wel geweten. Ook heb ik een laag zelfbeeld en kom ik niet voor mezelf op. Na het overlijden van Louis liep de toestand uit de hand.  Drie jaar heeft dat geduurd. Toen ben ik hulp gaan zoeken. Eerst bij de huisarts en praktijkondersteuning. Op een gegeven moment kwam ik ook bij Marieva Zorg terecht. Met de begeleidsters ben ik allereerst de administratie op orde gaan brengen.”

Mildred gaf ook aan dat ze hulp wilde bij de psychische problemen. Maria Vastenhoud van Marieva Zorg heeft vanuit haar netwerk BuurtzorgT ingeschakeld. Met behulp van de psychiater van BuurtzorgT is de antidepressiva afgebouwd en is er een signaleringsplan opgesteld. Daar heeft Mildred veel baat bij.

Volle agenda

Op dit moment is de situatie redelijk stabiel. Toch zijn er nog genoeg momenten waarop het mis dreigt te gaan. Mildred: “Ik moet leren mijn agenda en tijd te beheren. En ik moet leren voor mezelf op te komen. Als iemand mij belt om iets te ondernemen of om te komen werken, zeg ik meteen ja. Zonder erbij na te denken. Maar soms komt het helemaal niet uit, of staat mijn agenda al vol en dan raak ik in paniek. De begeleidsters van Marieva Zorg leren me om te zeggen ‘ik denk er nog even over na’, of ‘ik overleg nog even met mijn begeleidsters’. Dat oefenen we ook en dat werkt goed. Zo kan ik mijn vier uur vrijwilligerswerk in de week blijven doen. Ik werk in de kringloop, werk dat ik zelf heb gezocht via het UWV. Ik doe mee en blijf onder de mensen.”

Betrokken

Maar ook in haar vrijwilligerswerk gebeurt wel eens iets waar Mildred geen raad mee weet. “Ik laat het nu eerst bezinken en praat er later over met mijn begeleidsters. We praten heel veel, over wat er gebeurt in mijn hoofd. Ook helpen ze me om het overzicht te bewaren. Ze zijn overal bij betrokken en weten alles van me. Ze helpen me bij de nieuwe dingen die op mijn pad komen, gaan bijvoorbeeld mee naar een eerste afspraak. Het is heel belangrijk dat ik deze ondersteuning heb. Ik ken alle begeleidsters, ze zijn heel lief, dwingen niet, maar zoeken altijd een middenweg. Als er iets is, kan ik bellen of appen. Ik zit nog steeds veel in mijn hoofd, maar ik heb alles meer onder controle. Vroeger was mijn leven zwart wit. Met Marieva Zorg heeft mijn leven veel meer kleur gekregen! ”