Ruim drie jaar werkt Anita Israel als ambulant medewerker bij Marieva Zorg. Een warm bad noemt ze het zelf. En die warmte wil ze graag ook de cliënten laten ervaren.

In de jaren tachtig verhuisde Anita van Limburg naar Zeeland. Ze volgde er een opleiding in de economische/toeristische sector en werd verliefd op Vlissingen. Maar ook op een jongen die later haar echtgenoot werd en met wie ze twee dochters heeft.

        Na een paar jaar maakte Anita de stap naar de interne opleiding tot Z-verpleegkundige bij een grote Zeeuwse instelling.  “Dat bleek een goede keuze. Ik werkte er 23 jaar op de groep. Toch wilde ik meer verbreding in mijn vak. In 2011 heb ik de studie HBO-Verpleegkunde afgerond.”

Anita liep stage en werkte bij de Thuiszorg. “Via kleine omweg kwam ik bij Marieva Zorg terecht. Door de thuiszorg wist ik al hoe fijn het is om mensen in hun thuissituatie te helpen. Wat ik heel prettig vind, is dat ik zelf mijn rooster indeel, dat er collega’s zijn waarmee ik kan sparren en dat ik er met veel aandacht kan zijn voor mijn cliënten. De één help ik de administratie op orde te krijgen en te houden, de ander bij het maken van afspraken. De volgende lucht vooral zijn of haar hart. We stellen doelen, maar ik probeer vooral te luisteren en mee te voelen. Die aandacht vind ik belangrijk. Ook probeer ik iedere keer de sterke kant van de client te benadrukken. Hoe ik mijzelf als ambulant medewerker zou omschrijven? Ik denk dat ik open ben, benaderbaar, ik doe me niet anders voor, Anita is Anita. Als er iets is, probeer ik het uit te zoeken.”

Een goede balans in werk en vrije tijd vindt Anita belangrijk. Haar hobby’s zijn vooral sportief en muzikaal. Ze speelt saxofoon in een popkoor en bigband en de surdino in een sambaband. “Af en toe gebruik ik mijn hobby in mijn werk. Bij één client tokkel ik op een ukelele en daar doen we samen wat danspasjes bij. Wat ik ook fijn vind, is als cliënten opdrachten krijgen, bijvoorbeeld van de fysiotherapeut. Daar gaan we dan samen mee aan de slag.”

Twee keer in de week ligt Anita in het koude zeewater. Goed voor lijf en leden, weet ze. Net zoals het warme bad Marieva Zorg goed is voor het welzijn van medewerker en cliënt. Een warm bad dat wordt gevormd door zorgondernemer en initiatiefnemer Maria Vastenhoud en door haar collega’s. “Je staat er niet alleen voor, er is altijd iemand die met je meekijkt. Omdat cliënten minimaal twee begeleiders hebben, kennen we elkaars cliënten. Soms wijst een collega me op iets, dat ik zelf over het hoofd had gezien. Die wisselwerking is fijn, het houdt je scherp in je werk. Dat gaat altijd op een fijne en collegiale manier. Ik voel me welkom en op mijn plek en dat straal ik denk ik ook weer af op de cliënten.”